Türkçe (TR)English (UK)Rusça (RU)

Avukatlar Nasıl Muhasebe Tutmalı, Nasıl Cari Hesap Tutmalı, Nasıl Kapak Hesabı Yapmalı, Nasıl Dosya Hesabı Çıkarmalı, Nasıl Masraflarını Belgelemeli, Nasıl Serbest Meslek Makbuzu Kesmeli

avukat-kostumuBu makalemde Avukatların yaşadıkları muhasebe sorunları, bu sorunları nasıl çözebilecekleri ve muhasebe yapılarının nasıl olması gerektiği hakkında genel bir bilgi vermek istiyorum. Türkiye’nin en iyi hukuk bürolarından birinde 5 yıl içinde kazandığım bu deneyimleri sizinle paylaşmanın yayarlı olacağı düşüncesindeyim. İyi bir muhasebe sisteminin olması bir avukatınızın 1.000.000 TL dava kazanması ile eşdeğerdir.

Binlerce Avukatın ortak sorunu haline gelen muhasebe sorunları başlıca şunlardır:

-          Müvekkil Cari hesaplarının tutmaması,

-          Yaptıkları masrafları belgeleyememe,

-          İcra dosya hesabı çıkaramama,

-          Borçlu ve alacaklı vekalet ücretlerinin makbuzlarının kesilmemesi veya nasıl kesileceğinin bilinmemesi,

-          Müşteriler ile mutabakat yapamama,

-          Tahsilat sorunu,

-          Belgeli ve belgesiz masrafların müşteriye Dekont edilmemesi,

-          Muhasebe sisteminin kurulamaması,

-          İcra ve dava tahsilatlarının nasıl ödeneceğinin bilinmemesi,

-          Teminatların nasıl takip edileceğinin bilinmemesi,

-          Bürolarında çalışan avukatlara verilen iş avanslarının nasıl takip edileceğinin bilinmemesi,

-          Bürolarında çalışan avukat ve diğer personellerin maaş avanslarının nasıl takip edileceğinin bilinmemesi,

-          Hizmet alımı veya mal alımı yapılan firmalarla hesaplarının tutmaması,

-          Gelir – gider hesaplayamama,

-          Vergi ve SGK hesaplaması yapamama,

-          Vergi dairelerinde oluşan stopaj alacağını mahsup edememe,

Yukarıda saydığım başlıca sorunlara çözüm olarak aşağıdaki muhasebe yapısının kurulması iyi bir avukatlık bürosu oluşumu için çözüm yolu olacaktır.

Öncelikle iyi bir muhasebe programı alınarak, bütün müvekkillere ait cari hesaplar açılması gerekiyor. Burada dikkat edilmesi gerekeni bir örnek ile açıklayalım:

ATASOY CPA diye bir müvekkiliniz var bu müvekkil size aylık 1000 TL ödüyor ve 20 adet farklı icra dosyası ve 5 adet dava dosyası ve genel itirazlar için de genel bir dosya hesabı vardır.

İcra dosyalarına yapılan masrafları daha sonra tahsilat sırasında tek tek çıkarmanız gerekiyor. Müvekkil sizden hangi doysa için ne kadar masraf yaptığınızı da isteyebilir, aylık ücret borcu ne kadar diye de sorabilir, ya da tüm hesaplarının toplam borcunu da sorabilir, bu soruların hepsine aşağıdaki yapıda bir cari hesap sistemi kurarak cevap verebiliriz.

ATASOY CPA                                         : 2000 TL                      

Atasoy cpa aylık hesap                      : 1000 TL        

Atasoy cpa genel hesap                     :   100 TL

Atasoy cpa icra hesabı                       :   400 TL

1-      A icrası                       :   50 TL
2-      B icrası                       : 100 TL
3-      C icrası                       : 150 TL
20- D icrası                        : 100 TL

Atasoy cpa dava hesabı                     : 500 TL

1-      X davası          : 200 TL
2-      Y davası          : 150 TL
3-      F davası          : 150 TL

Yukarıda örneğe göre ATASOY CPA müvekkili 2000 TL borçludur. Bu borcun 1000 TL si aylık hesaptan, 100 TL si genel hesaptan, 400 TL si icra hesabından, 500 TL si de dava hesabındandır. İcra hesabının 400 TL sinin hangi dosyalardan oluştuğu da ayrı ayrı görmek istenildiğinde; A icrası:   50 TL B icrası: 100 TL C icrası: 150 TL D icrası: 100 TL dir. Aynı şekilde dava hesabının 500 TL sinin hangi dosyalardan oluştuğunu da ayrı ayrı görmek istenirse; X davası: 200 TL Y davası: 150 TL F davası: 150 TL dir.

Bu örneğe göre müvekkil sizden hangi hesabını isterse istesin siz ona anında cevap verebilirsiniz. Daha da uca gidersek icra hesabında örneğin A icrasındaki 50 TL nin nelerden oluştuğunu da görebiliriz. İçinde baro pulu, yolluk, haciz masrafı vb. ne masraf varsa detaylı şekilde görebiliriz.

Muhasebe sitemini yukarıdaki şekilde kurduktan sonra belgelerin temini ve muhasebe aktarılmasında şu yolları izlemeniz gerekiyor; ilk önce alabildiğiniz her masrafa ait belgeleri almalı daha sonra da standart olarak oluşturulmuş olan masraf formuna bunları yazarak arkasına belgeleri ilave edip muhasebenize işlemelisiz. Bu masraf formunda masrafı kimin yaptığı, hangi firmalar için yapıldığı, hangi dosya için yapıldığı ve masrafın türü ve miktarı detaylı bir şekilde bulunmalıdır.

Masraflarda işlendikten sonra belirli periyotlarda müvekkillere dekont edilmesi gerekiyor. Bu ofisinizin yoğunluğuna göre değişebilir aylık, 15 günlük veya haftalık olabilir. Bu arada da dikkat edilmesi gereken belgeli masraflarınız için bir dekont belgesiz masraflarınız için bir dekont çıkarmanızdır. Bazı müvekkilleriniz belgesiz masrafları kabul etmeyebilir bu müvekkiller ile görüşüp belgesiz masraflar için ya serbest meslek makbuzu kesilebilir ya da aylık ücretiniz içinde bunlarda ilave edilerek arttırılabilirsiniz. Yaptığınız masraflara ait dekontları ve kestiğiniz serbest meslek makbuzlarını müvekkillerinize ulaştırdığınızda karşılıklı olarak cari hesaplarınız tutacaktır. Tabi ki almış olduğunuz ödemeler de karşılıklı işlendikten sonra.

Makalemizin devamına ulaşmak ve yukarıdaki tüm sorunlara çözüm bulmak istiyorsanız bizimle irtibat kurmaktan çekinmeyiniz.

Çalışmalarınızda kolaylıklar dileriz.

SMMM Fatih ATASOY

Adres: Atatürk Havalimanı Çobançeşme Kavşağı Nish İstanbul Residence D Blok Kat: 17 Daire: 195 Bahçelievler İSTANBUL
Tel :  +90 212 603 62 03 
Fax : +90 212 603 62 04

E-Mail: Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

   

 

Yeni TTK ya göre Şirket nasıl kurulur? N…

Yeni TTK ya göre Şirket nasıl kurulur? Nasıl şirket açarım? Şirket kurmak için ne gibi evraklar gerekir?

  Yeni TTK ya göre Şirket nasıl kurulur? Nasıl şirket açarım? Şirket kurmak için ne gibi evraklar gerekir? A- ANA SÖZLEŞME: Ana Sözleşme Hazırlanırken: 1. Şirket ünvanı tespit edilir. Şirket sözleşmesi notere tasdik ettirilmeden...

Devamını Oku..

İrtibat Bürosu Nasıl Kurulur? Türkiye’ d…

İrtibat Bürosu Nasıl Kurulur? Türkiye’ deki işleyişi Nasıldır?

  İrtibat Bürosu Nasıl Kurulur? Türkiye’ deki işleyişi Nasıldır? 4875 sayılı Doğrudan Yabancı Yatırımcılar Kanunu Uygulama Yönetmeliği’nin 6. maddesine göre Türkiye’de irtibat bürosu açılabilmesi için aşağıdaki şartların yerine getirilmesi gerekmektedir.    a) Şirketlerin yabancı...

Devamını Oku..

Avukatlar Nasıl Muhasebe Tutmalı, Nasıl …

Avukatlar Nasıl Muhasebe Tutmalı, Nasıl Cari Hesap Tutmalı, Nasıl Kapak Hesabı Yapmalı, Nasıl Dosya Hesabı Çıkarmalı, Nasıl Masraflarını Belgelemeli, Nasıl Serbest Meslek Makbuzu Kesmeli

Avukatlar Nasıl Muhasebe Tutmalı, Nasıl Cari Hesap Tutmalı, Nasıl Kapak Hesabı Yapmalı, Nasıl Dosya Hesabı Çıkarmalı, Nasıl Masraflarını Belgelemeli, Nasıl Serbest Meslek Makbuzu Kesmeli Bu makalemde Avukatların yaşadıkları muhasebe sorunları, bu...

Devamını Oku..